El projecte

El projecte consisteix a traduir i adaptar al context català el llibre Couvrir les migrations (2011), del professor i periodista Jean-Paul Marthoz, una obra imprescindible per a qualsevol periodista o analista de les migracions.

Quins són els reptes de qui comunica? A quins actors cal aproxi-mar-se? Quins dilemes sobre els drets humans estan en joc? El llibre, que parteix de l’experiència de desenes de periodistes, testimonis d’ONGs i col·lectius, documentació de persones expertes i/o experimentades, etc. aborda temàtiques sovint oblidades com ara les importants migracions Sud-Sud o aspectes més concrets com ara les tècniques periodístiques per obtenir les informacions (d’investigació, d’infiltració).

Juntament amb l’editorial Pol·len Edicions, es projecta editar i adaptar aquest llibre al context català-espanyol, per completar-lo amb les eines més actuals i útils per als i les professionals del periodisme. Corresponsals de les migracions. La cobertura informativa d’un fet global serà l’edició en català d’un llibre que s’acompanyarà de tertúlies i tallers formatius periodístics, un projecte que transcendeix el propi llibre i s’endinsa en preguntes d’aquesta envergadura: quin és i quin ha de ser el paper dels mitjans de comunicació en la construcció dels discursos sobre les migracions? Les cobertures informatives reflecteixen el fenomen migratori o el deformen?

Per què aquest projecte?

Els organismes professionals com ara la Mesa per a la diversitat en l’audiovisual, el Col·legi de Periodistes, les associacions que treballen amb les persones immigrants, i també les per- sones periodistes fa anys que reclamen una millor cobertura mediàtica d’un fenomen canvi- ant, local i global, que sovint s’aborda parcialment, o només a partir de les històries de vida dels i les protagonistes, obviant les relacions socioeconòmiques mundials que intervenen en aquests processos.

Si s’aconsegueix el finançament necessari, aquest projecte s’engegarà amb la fita de reivindicar una millor cobertura informativa del fenomen migratori, una cobertura que inclogui la veu de les persones immigrades, que contribueixi a desmuntar tòpics i estereotips, que abordi sense por els casos negatius associats a persones immigrades aportant context, da- des, fugint de les generalitzacions. Per això, és clau tenir a l’abast un llibre excel·lent, farcit d’exemples de bones pràctiques periodístiques, i un programa de debats pensat per a persones interessades i per a col·lectius.

Amb la publicació de la versió en català del llibre, Corresponsals de les migracions. La cobertura informativa d’un fet global, iniciarem la segona fase del projecte. En col·laboració amb les universitats i entitats implicades, realitzarem un programa de tertúlies periodístiques sobre el rol dels mitjans en la cobertura de les migracions, comptant amb l’experiència de periodistes que treballen a Catalunya, i també amb periodistes que treballen als anomenats països del Sud. Els tallers formatius audiovisuals permetran completar aquests debats amb sessions més pràctiques, a càrrec de professionals com ara Carles Solà i d’altres persones expertes del Periodisme i del fenomen migratori.

L’edició del llibre anirà a càrrec de Pol·len Edicions, una editorial jove situada a Barcelona que treballa amb criteris d’ecoedició, uns estàndards que permeten minimitzar l’impacte medi- ambiental del llibre en tot el seu procés (disseny, impressió, etc.) Amb un format pensat per optimitzar al màxim els recursos, 15×21, el manual s’editarà amb paper FSC. Serà el tercer títol de la col·lecció L’Observatori.

Deixa un comentari