Cobertures: Fracàs en l’intent de fer aflorar moltes treballadores de la llar de l’economia submergida

Confetti

La nova llei que havia de permetre fer aflorar moltes treballadores del servei domèstic i millorar-ne les seves condicions a l’Estat, moltes d’elles dones immigrades, ha fracassat. El  secretari d’Estat de la Seguretat Social, Tomás Burgos, ha admès que la nova normativa ha fallat en el seu objectiu, tenint en compte les dades obtingudes. El Periódico de Catalunya titulava ahir en la seva edició en paper “Fracassa la llei per regularitzar les dones de fer feines” (p.26), mentre que en digital suavitzava el títol amb La nova normativa de treballadores domèstiques no aconsegueix que aflori l’economia submergida.

El 30 de juny es va acabar el període perquè els i les persones que tinguessin una treballadora de la llar a casa els fessin un contracte que els permetés cotitzar a la Seguretat Social. Segons el balanç dels sis mesos que ha durat la transició de l’antic règim de treballadores al nou, 342.000 treballadores estan ara afiliades, davant de les 297.000 del desembre del 2011. Tot i així, com apunta El Pais en el seu article Unas 28.000 empleadas de hogar han perdido su afiliación con el nuevo sistema destaca que en realitat la nova llei ha sumat només 17.000 afiliades més, ja que hi ha 28.000 treballadores discontínues -fan menys de 20 hores a la setmana en diferents llars- que l’1 de juliol van haver de donar-se de baixa perquè no els van fer contracte i ara ja no podran cotitzar pel seu compte. La situació afecta especialment les dones immigrades, un fet que pot impactar de forma greu en els seus drets, ja que podrien perdre el permís de residència i la targeta sanitària.  El mateix diari recorda que segons l’Enquesta de Població Activa, a l’Estat espanyol hi ha unes 400.000 treballadores domèstiques que no cotitzen. En la cobertura del primer balanç de la llei, d’altres mitjans destaquen altres aspectes, com ara les multes que poden haver d’afrontar les persones que no hagin contractat les treballadores. Així, el portal de notícies 324.cat remarca que Tenir un treballador de la llar sense contracte pot comportar una sanció de fins a 10.000 euros.

El llibre Couvrir les migrations, de Jean Paul Marthoz, que sortirà a l’octubre a Catalunya, dedica un apartat a l’anomenada “Feminització de les migracions” (pàg. 188). En l’article “Dona global, una veritat pertorbadora”, Mercedes M. Limon recorda que gairebé la meitat dels 120 milions d’immigrants legals o irregulars al món són dones, sent en alguns països com ara Filipines el col·lectiu predominant. En concret en l’àmbit del treball domèstic, considerat més precari per formar part de l’economia submergida i desenvolupar-se en un espai reproductiu, més procliu a abusos de drets i de desprotecció, l’autora de l’article cita el treball de la periodista Barbara Ehrenreich, i la professora de Sociologia de Berkeley, Arlie Russel Hochschild, han capgirat el concepte idealitzat de “dona global” analitzant la situació de les immigrades prestadores de serveis. Elles, en paraules de Marthoz, mostren no tan sols les desigualtats al món, sinó també les dificultats [de la seva situació] i sovint la hipocresia, arrogància i a vegades la crueltat d’aquells i aquelles que les contracten o les exploten.  Una bona recomanació fruit del llibre és l’estudi de Russel i Ehrenreich publicat amb el títol Global Woman: Nanies, Maides and Sex Workers in the New Economy.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s