Cobertures: Forçades a abandonar les seves cases: 800.000 persones al 2011

 
Malian refugees in Niger. UNHCR/H. Caux
Avui 20 de juny se celebra el Dia Mundial del Refugiat, una bona data perquè els mitjans de comunicació es fassin ressò de les 800.000 persones que han abandonat les seves llars al 2011 arran de conflictes bèl·lics i manca d’aliments. Com cada any, l’organització CEAR ha presentat el seu informe La situación de las personas refugiadas en España, que denuncia que l’Estat espanyol continua a la cua de les peticions d’asil. Així, al 2011 es van tramitar tan sols 2.744 sol·licituds d’asil, xifra que situa l’Estat espanyol en la posició 24 sobre 27, respecte a altres països europeus. Amb tot, la xifra de l’any passat va ser major, amb un 24,4% més que al 2010. Pel que fa a les tramitacions, l’Estat va rebutjar 9 de cada 10 sol·licituds d’asil, tal com recull la notícia de BTV sobre l’informe.
Els mitjans s’han fet ressò d’aquest informe, sobretot partint de titulars més centrats en l’enfocament de l’Estat: així, mentre El Mundo denuncia que España ocupa uno de los últimos puestos de la UE por solicitudes de asilo, con 3.414 o l’ABC treu un titular de CEAR denuncia que España es cada vez más “cruel” e “insolidaria” con el asilo. A Catalunya, Europapress recorda la xifra minsa de sol·licituds d’asil a Catalunya, amb el titular Catalunya registra 267 solicitudes de asilo en 2011 ; el diari Expansión, però, destaca la xifra internacional, ressaltant: Refugiados.- Unas 800.000 personas han abandonado sus casas en 2011 por los conflictos bélicos y la falta de alimento.

El llibre Couvrir les migrations (2011) de Jean-Paul Marthoz  dedica diversos apartats a descriure el fenomen dels refugiats i demandants d’asil al món, tenint present la diferència que aquest col·lectiu té amb els anomenats “immigrants econòmics”. En el llibre, no tan sols aborda les definicions de “refugiat/da” de persecussió més política o de pertinença a un grup social més tradicionals -les que regula La Convenció de Refugiats de 1951- sinó que aporta informació sobre els anomenats refugiats per motius mediambientals. Un interessant gràfic també denuncia el gran volum de població que representen tant els refugiats com els desplaçats interns al món.
El 20 de juny, dia escollit per les Nacions Unides per celebrar aquesta efemèride coincidint amb el Dia dels Refugiats a l’Àfrica, servirà doncs perquè mitjans, com a vehicles d’actors polítics i socials al món, recordin els 47,3 milions de persones que es troben en situació de desplaçament forçat. En el context espanyol, entitats com CEAR continuaran reivindicant que es garanteixi el dret d’asil, tant en frontera com en territori. Com deia recentment, l’experta Àgata Sol Rueda en un article publicat en un bloc, la reivindicació no és tan sols complir amb la normativa nacional i internacional ja existent sobre la matèria, sinó també interpretar la llei d’una manera oberta que permeti la protecció d’aquestes persones que la necessiten.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s