Cobertures: Obama frena les deportacions dels joves “somiadors”

By Antonio Villaraigosa

Diversos mitjans publiquen avui dissabte dia 16 de juny que el President, Barack Obama, ha anunciat que s’aturaran les deportacions de gairebé un milió de joves menors de 30 anys que van arribar al país abans dels 16 anys. Això sí, com és habitual en la restrictiva política migratòria nord-americana, han de complir una sèrie de condicions: haver estat en el país durant cinc anys continuats, no tenir historial delictiu, formar part de l’Exèrcit o haver-se graduat en l’ensenyament secundari. L’anunci intenta acomplir alguna de les mesures de l’anomenada Dream Act -o llei del Somni- la reforma de la política migratòria que des de fa una dècada s’està intentant aprovar, amb el rebuig republicà.

Us convidem a contrastar les cobertures informatives d’aquest anunci, tenint en compte la premissa de l’autor de Couvrir les migrations, Jean-Paul Marthoz:

“Els periodistes no tenen com a missió ser els taquígrafs passius o servils dels poders polítics, intel·lectuals, econòmics i estadístics. El seu paper és passar el filtre de la crítica més rigorosa, tot i que això no agradi”, Couvrir les migrations (2011)

Alguns mitjans s’han centrat més en el discurs del President, com ara La Vanguardia: “Obama: no es justo deportar a jóvenes que son “estadounidenses de corazón”. El mitjà destaca en el subtítol digital que no se’ls deportarà ja que els menors “no són un risc”, fent l’assumpció que un dels motius per les deportacions podria ser la seva perillositat, és a dir, reforçant el discurs securitarista sobre la immigració.

D’altres, com l‘article d’El País o la notícia a la BBC, posen en context l’anunci d’Obama en ple procés pre-electoral. El diari Ara  també ho cita: “William Marquez afirma que la mesura intenta evitar l’efecte positiu sobre els votants hispans que està tenint l’acció de Marco Rubio, un senador republicà nascut a Cuba que representa la possibilitat més gran perquè el rival d’Obama, Mitt Romney, connecti amb aquest col·lectiu.”

Ja ho sabeu, un resum dels titulars sobre aquesta notícia:

Obama anuncia que dejará de expulsar a jóvenes inmigrantes sin papeles, El Pais

“Obama: no es justo deportar a jóvenes que son “estadounidenses de corazón”, La Vanguardia

Els Estats Units no deportaran els immigrants que van arribar-hi sent menors d’edat, Ara.cat

Obama ends young migrant deportations, BBC

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s